Droombaan

Wat is die van jou?

De zoektocht naar jouw droombaan

We willen het allemaal, die ene baan die voor de volle 100% matcht met wie we zijn. Geen dag voelt meer als werken en je danst door het leven alsof je meedoet aan let’s dance.

Maar wat is dit nou precies, die droombaan? Die enkeling onder ons (lucky bastard;)) heeft dit naar zijn of haar idee gevonden, maar voor het gros blijft dit een mysterie wat nooit zal worden onthuld. Eeuwig zonde natuurijk en absoluut niet nodig! Tja, op een gegeven moment (meestal na je studie) roept het echte leven je en is het tijd om te “presteren”. In je zoektocht naar een baan, vervaagd dan al snel het ideale plaatje naar de achtergrond. 

Keuzes

Keuzes, een woord van zes letters. Een woord dat als een rode draad door ieders leven loopt. Een woord dat vanaf dat je piepjong bent al een hele hoop voor jou (heeft) bepaald. Nee, we kunnen vast niet benoemen wat de allereerste keer was dat dit woord ervoor heeft gezorgd dat we een pad in zijn geslagen en waarschijnlijk was dit ook niet jouw eerste keuze, maar de keuze van iemand anders. Je ouders bijvoorbeeld, of je allereerste juf, of misschien wel dat vriendje waar je altijd mee ging stoepranden. Keuzes in allerlei vormen en maten. Klein, groot, onbewust, bewust, niet van jou, wel van jou, vrij of gedwongen.. Keuzes. Tja, ze horen bij het leven, want zonder keuzes…precies! Leefden wij ons leven niet zoals we vandaag de dag doen. De vraag is alleen welke keuzes hebben geleid tot waar je vandaag de dag staat en of die keuzes je uiteindelijk gelukkig maken.

Is het antwoord ja? Good for you! Denk je dat hier nog wel het een en ander te halen valt? Dan stel ik jou de vraag: “Wanneer heb jij voor het laatste echt goed naar jezelf gekeken en geluisterd?”

3 tips om te ontdekken wat je écht wilt:

Tip 1: Wees eens écht stil en luister naar je hart

Stilte…heerlijk, eerlijk en mega confronterend. Er is niets zo luid als een doodse stilte, althans zo ervaar ik het en ik denk dat dit herkenbaar is voor velen van ons. Ga eens 10 minuten in totale stilte zitten met je ogen gesloten en probeer aan niets te denken. Zet eventueel een meditatie muziekje op en voel en luister naar je lijf.  Als je je bewust bent van jouw stilte en er goed naar luistert, zul je steeds beter je innerlijke stem leren kennen.

Tip 2: Ontdek je flow

Er zijn vele boeken geschreven over alleen dit onderwerp. Een bekende is het boek flow van auteur Mihaly Csikszentmihalyi. Een boek waarin ik dit onderwerp tegenkwam en erdoor werd gegrepen, is het boek Ikigai van Francesc Miralles & Hector Garcia. In dit boek beschrijven de auteurs een Japanse traditie genaamt Ikigai. “Iedereen heeft een Ikigai, een reden van bestaan”.

Tip 3: Stel je kwetsbaar op

Door je kwetsbaar op te stellen naar anderen, kun je vaak tot hele mooie inzichten komen. Vraag eens aan mensen binnen je directe kring hoe ze naar jou kijken. Waar vinden ze jou goed in bijvoorbeeld? En waarin niet? Waarom kijken ze op die manier naar je? Het is belangrijk dat je hen vooral laat praten, hierin liggen belangrijke stukjes informatie die je bewuster kunnen maken en/of bevestiging geven.

Als je erachter bent waarvan jij gelukkig(er) wordt en waarvan vooral niet, is het tijd om hier naartoe te te gaan werken. “Rome is niet in één dag gebouwd”, dus ga er ook niet vanuit dat jij dit 1,2,3 even voor elkaar hebt. Neem de tijd om erachter te komen wat je nodig hebt en werk stap voor stap.

Hulp nodig bij het vinden van jouw droombaan, waardoor je iedere dag in je flow zit? Krentenpap® kan jou op weg helpen!